uitgevers

ArcheologischePers


publishers


vooromslag

Vechten voor je gelijk - 45 jaar Ondernemersorganisatie CWM (1951-1996)

Auteur: Den Ouden

In 1951 stichtte een groepje Rotterdamse metaalbedrijven de Contact­groep van Werkgevers in de Metaal­nijverheid (later, .... Metaalindustrie). In 1996 ging deze groep samen met haar zusterorganisatie - en vroegere antagonist - de FME. onder vorming van een nieuwe werkgeversorganisatie voor de metaal, de Vereniging FME-CWM.

Alle 45 jaar van haar bestaan heeft de CWM. moeten strijden, om erkenning. Vechten, tegen een muur van onbegrip. Knokken, voor de belangen van de bij de CWM aangesloten bedrijven.

De CWM was hoofdzakelijk gericht op kleinere en middelgrote industriele bedrijven, in het bijzonder familiebedrijven, een doelgroep die speciale eisen stelt aan haar werkgeversorganisatie! De CWM kreeg hierdoor een geheel eigen karakter en signatuur. En tegelijkertijd de (overigens welverdiende) reputatie van "luis-in-de-pels" van verzuild georganiseerd Nederland.

"Vechten voor je gelijk" telt zeven delen. Zes hiervan bestrijken opeenvolgende tijdperken, van de geboorte van de Contactgroep in 1951 tot het definitieve besluit, de CWM te doen fuseren met de FME. Een apart deel is gewijd aan de talrijke dochters van de CWM. In elk van de chronologische delen worden op smakelijke wijze de twee hoofdtaken van de CWM belicht: de individuele dienstverlening aan de leden; en de collectieve behartiging van de belangen van die leden in de "buitenwereld" (bij collega-werkgeversorganisaties, branche­verenigingen, vakbonden, de talrijke deelnemers aan het georganiseerd overleg, de overheid). Die beschrijvingen worden steeds in een ruimere context geplaatst. Daarbij wordt een haarscherp, zeer herkenbaar en vaak ook vermakelijk beeld geschetst van onze maatschappij in de vergangen jaren. Steeds weer wordt de lezer geconfronteerd met de waarheid van de oude wijsheid: "plus ça change, plus c'est la même chose".

Vanzelfsprekend komen eveneens de interne roerselen van de CWM ter sprake. De vereniging was voor haar leden immers veel meer dan "zomaar een werkgeversorganisatie". Dat blijkt haarfijn uit de talloze anecdotes die leden, oud-leden en senioren de schrijver wisten op te dissen.


eerste uitgave / first published type medium dim. omvang / extent binding prijs / price
1996 nieuw / new boek / book 18x25 cm xiv+398 pp - 47 colour & 93 B-W photos hardcover € 50,00