uitgevers

ArcheologischePers


publishers


Non-ferro metalen - produktie, eigenschappen en gebruik

Auteur: Den Ouden

Eerst wordt besproken hoe het gebruik van non-ferro metalen naast ijzer en staal evolueerde. Hierbij worden zowel de "klassieke" non-ferro metalen koper, lood, tin, zink, edelmetalen, e.d. bezien, als ook de meer "moderne" zoals aluminium, wolfraam, titaan, e.d.

Ertsafzetting, exploratie en ertsontginning vormen de thema's van het volgend deel, alsmede de ertsvoorbereiding en de smeltmethoden. Vervolgens gaan we in op de mechanische eigenschappen, warmtebehandeling en corrosie. Een zeer belangrijke toepassing van veel non-ferro metalen vormt het legeren van staal en gietijzer met (kleine) hoeveelheden non-ferro elementen. Dit met de bedoeling, de eigenschappen van het staal of gietijzer - in positieve zin - sterk te beïnvloeden.

Daarna passeren stuk voor stuk de meest gebruikte niet-ijzer metalen de revue: koper, tin, lood, zink, aluminium en magnesium. Eerst wordt de toepassing in zuivere vorm besproken, daarna die van de binaire, ternaire en complexere legeringen van deze basis-metalen. Steeds wordt daarbij ingegaan op de historische en technische evolutie van de metalen en de legeringen.

De volgende hoofdstukken zijn gewijd aan meer bijzondere non-ferro metalen: wolfraam, titaan en zirkoon; en de edelmetalen zilver, goud en platina. Ook hier wordt ingegaan op de verschillende bereidingswijzen die in de loop der tijd zijn toegepast (vaak zeer interessante technieken, omdat de voorkomende concentraties van deze zeldzame metalen laag zijn); en op het gebruik van dergelijke dure metalen.liqueren van koper-lood ingots

liqueren van koper-lood ingots

eerste uitgave / first published type medium dim. omvang / extent binding prijs / price
1988 nieuw / new boek / book A5 119 pp - 36 illus paperback € 25,00
hardcover € 35,00