uitgevers

ArcheologischePers


publishers


Werktuigen met verwarmde lucht

Auteur: Figuier

Deze tekst verscheen voor het eerst in Louis Figuiers Les Merveilles de la Science, uitgegeven in 1876. Enkele jaren later kwam er bij Belinfante in Den Haag een Nederlandse vertaling uit, onder de titel Wonderen der Wetenschap. Dit boek is zeldzaam en prijzig. Het geeft echter een macht aan informatie over de stand van techniek en wetenschap in de jaren 1870 - en schept tevens een heerlijk tijdsbeeld, onder meer door het zeer typerende taalgebruik.

Figuier schreef in Wonderen der Wetenschap ook over de hete-lucht motor. Onze heruitgave van Figuiers tekst over hete-lucht motoren is letterlijk en authentiek. Hij beschrijft in groot detail het "werktuig met verwarmde lucht van den heer Ericsson", zodat de lezer een goed beeld krijgt van deze uitzonderlijke uitvinding. Nu was in 1876 al overduidelijk dat Ericssons hete-lucht motor als een complete mislukking te beschouwen was; en Figuier analyseert de oorzaken hiervan.

Hij voegt verder nog toe "eene beschouwing over de moeielijkheden te verwachten met werktuigen met verwarmde lucht". Dit is een verbazend goede samenvatting van de typische problematiek van deze fascinerende krachtbron.

werktuig met verwarmde lucht van den heer Ericsson

werktuig met verwarmde lucht van den heer Ericsson

eerste uitgave / first published type medium dim. omvang / extent binding prijs / price
1876 facsimile boek / book A5 15 pp - 2 illus paperback € 12,00